Wonen

Grasboom Veenendaal ligt op 10 minuten fietsafstand van het centrum van Veenendaal en je fietst in 15 minuten naar het station. De stichting die verantwoordelijk is voor de exploitatie en de zorg heet Stichting Exploitatie Grasboom Veenendaal en is opgericht door ouders. In februari 2014 opende de stichting 11 appartementen + gemeenschappelijke ruimte op de vierde verdieping van het appartementencomplex ”Het Erfgoed”.

De woningcorporatie, waarmee je een huurovereenkomsten afsluit, is woningstichting Veenvesters. Voor de zorg die je wilt inkopen heb je een beschikking Beschermd Wonen met Pgb (wmo) van de gemeente Veenendaal nodig. De zorgovereenkomst wordt contractueel vastgelegd met Grasboom Veenendaal, die als formeel zorgaanbieder de begeleiding collectief inkoopt bij de geselecteerde zorgleverancier WoondroomZorg B.V.

Het wooninitiatief beschikt over een gemeenschappelijke ruimte, een aparte was/droog ruimte en kantoor voor het begeleidingsteam. Voor al deze voorzieningen geldt, dat in de context van beperkt beschikbare budgetten, af te nemen zorg en instandhouding van de woonvorm, bewoners gemotiveerd open moeten staan voor de geboden begeleiding.

Wonen & zorg

Het huren van een appartement is gebonden aan een individuele zorgovereenkomst die met Grasboom Veenendaal wordt gesloten. In de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst is nadrukkelijk vastgelegd dat wonen in dit Grasboomproject alleen mogelijk is gedurende de looptijd van de zorgovereenkomst.

Wanneer de zorgovereenkomst wordt beëindigd, bijvoorbeeld door uitstroming of onttrekking aan de professionele begeleiding, komt de huurovereenkomst te vervallen. Het gewenste niveau van begeleiding kan alleen worden gehandhaafd bij een voldoende aantal deelnemers en afname van zorg vanuit begeleidings budgetten. Het belang dat alle bewoners van de woonvoorziening zich daaraan binden is evident.

Ouderparticipatie

Een andere belangrijke voorwaarde voor het wonen bij Grasboom Veenendaal is dat je ouders en/of naastbetrokkenen meehelpen in het ouderinitiatief, om de continuïteit te waarborgen.

De woningen bij Grasboom Veenendaal

De bewoners hebben geen partner waarmee zij een huishouden vormen en is er in die zin sprake van een ‘eenpersoonshuishouden’. De woningen variëren in oppervlakte tussen [60 m² – 70 m²] en hebben een woonkamer, keuken, doucheruimte, apart toilet, 2 slaapkamers, inpandige bergkast, balkon en een eigen fietsenberging onder het gebouw.

De Huur

De bewoner betaalt zelf de huur aan Woningstichting Veenvesters. De meeste bewoners zijn voor hun inkomen aangewezen op een uitkering. Dat betekent, dat zij geen hoge huur kunnen betalen en uitsluitend kunnen huren in de sociale huursector. De huurprijzen liggen onder de huur-toeslaggrens van maximaal € 710,68 per maand in 2018. Hoeveel huurtoeslag iemand krijgt, is afhankelijk van de persoonlijke leefsituatie en hoogte van het inkomen in relatie met de huurprijs.

Mensen met een zware zorgindicatie hebben en houden toegang tot de sociale huursector ongeacht de hoogte van het inkomen. Dit geldt ook voor 18 jarigen.

De wooncorporatie doet een inkomenstoets.